You are here
Home > Lajme > Urime Kurban Bajrami || Честит Курбан Бајрам

Urime Kurban Bajrami || Честит Курбан Бајрам

Ne, vërtet, të dhamë ty shumë të mira.  Andaj, ti falu dhe pre kurban për hirë të Zotit tënd!
E s’ka dyshim se urrejtësi yt është farësosur. (Keuther)

Të dashur vëllezër dhe motra,

Të nderuar besimtarë!

Në emër të Myftinisë së BFI-së Tetovë dhe në emrin tim personal ua uroj festën e Kurban Bajramit, duke kërkuar nga  Allahu xh.sh. që të na i pranojë  lutjet, Kurbanet dhe sadakatë tona.

Urtësia e Bajrameve është në atë se ata vijnë pas dy momenteve kryesore dhe bazore të kushteve të islamit, Ramazanit dhe Haxhit. Fitër Bajrami, vjen pas kryerjes së muajit të Ramazanit, gjegjësisht përfundimit të një detyre me rendësi agjërimit. Ndërkaq Kurban Bajrami, festohet në vazhdën e kryerjes së kushtit të pesë të Islamit-haxhxhit, demonstrimit të solidaritetit islam përmes kurbanit dhe përkujtimit për domosdoshmërinë e kryerjes së llogarive të veprave të njeriut gjatë periudhës njëvjeçare.

Duke festuar Bajramin me mirësi, mikëpritje ndaj të afërmve, fqinjëve dhe miqve,  dhe duke respektuar mësimet e Allahut, u mbetemi besnik parimeve të besimit islam, që kultivojnë vlera njerëzore dhe universale.

Në emër të këtyre vlerave, e gëzofshi Kurban Bajramin,  Allahu u dhashtë  shëndet, harmoni, paqe dhe mbarësi.

 

Да, ние ти дадовме добро изобилно. Па клањај Му се на господарот. Оној што те мрази
ќе остане без помен, набистина!

Драги браќа и сестри,

Драги верници !

Во име на Муфтиството на ИВЗ на Тетово и во моето лично име ви го честитам празникот Курбан-Бајрам, и го молам Аллах џ.ш. да ги прими нашите дови, курбани и садака.

Исламските празници настапуваат откако ќе се извршат одредени задачи и обврски. Фитр бајрам (еид ал фитр) настапува по завршувањето на месецот Рамазан, односно по една извршена обврска постот, еден од столбовите на исламот. Додека, Курбан Бајрам се прославува во текот на извршувањето на петтата исламска должност Хаџ. Курбан Бајрам е демонстрација на исламската солидарност преку курбанот и потсетување на потребата за пресметување на извршените дела во текот на годината.

Празнувајќи го Курбан Бајрам со добрина и гостопримство кон своите блиски роднини, соседи, пријатели и сограѓани, и почитувајќи го учењето на Аллах џ.ш, ние остануваме верни на начелата на Исламската вера, кои култивираат и прокламираат хумани и општочовечки вредности.

Во името на таквите вредности, нека ви е честит и за многу години Курбан Бајрам со желба за добро здравје и семејна хармонија.

Бајрам мубарек олсун.

Artikuj të ngjajshëm

error: